Current Affairs MCQ’s -27th January 2017

⏳ Current Affairs daily Quiz: 27th January 2017


Q.1- Which of the following is correct regarding Ashok chakra?

  1. It is India’s highest wartime military award
  2. It is awarded for the most conspicuous bravery or some daring or pre-eminent valour or self-sacrifice.
  3. It replaced the British George cross.

a) 1, 2
b) 1, 3
c) 2, 3
d) All

Q.2- Which of the following state does not share boundary with Myanmar?

a) Arunachal Pradesh
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Nagaland

Q.3- Consider the following statements and mark the correct option.

  1. EPF and PPF both are instruments offered by government of India
  2. In EPF employer contribute half of the contribution of employee

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.4- In the eye donation, which part of the eye is transplanted from the donor?

a) Cornea
b) Lens
c) Retina
d) The whole eye

 

Q.5- Russia conducted joint operation with this country in Syria’s Al-Bab against Islamic State.

a) Turkey
b) Israel
c) Lebanon
d) Jordan

Q.6- Eight sports personalities were included in the list of Padma Shri awardees. Who of the following is not in the list?

a) Pankaj Advani
b) Virat Kohli
c) Sakshi Malik
d) Mariyappan Thangavelu

Q.7- The International Olympics Committee stripped Jamaican men’s 4x100m relay team of gold
medal won in the Olympic Games Beijing 2008 as a teammate was found to be guilty of doping.
Name the teammate.

a) Usain Bolt
b) Nesta Carter
c) Omar McLeod
d) Yohan Blake

Q.8- Power Grid Corporation of India Ltd. recently signed MoU with which Middle East country?

a) Dubai
b) Oman
c) Abu Dhabi
d) Qatar

Q.9- Emmy award-winning actress Mary Tyler Moore, who passed away recently, belonged to
which country?

a) United States
b) Australia
c) China
d) England

Q.10- Who was awarded with the gallantry award Ashok Chakra on the 68th Republic Day of India?

a) Neerav Modi
b) Harpreet Sandhu
c) Hangpan Dada
d) Akhil Jha

ANSWERS:

1. c
2. b
3. c
4. a
5. a
6. a
7. b
8. c
9. a
10. c

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s