Current Affairs Only Daily MCQ’s -13th February 2017

dca


Q.1- Which of the following is not a function of SEBI?

a) regulating the business in stock exchanges and any other securities markets;
b) Registering and regulating the working of venture capital funds and collective investment schemes,including mutual funds;
c) promoting and regulating self-regulatory Organizations
d) All of the above are functions of SEBI

Q.2- Which of the following correctly describes a comet?

a) It is an icy small Solar System body that, when passing close to the Sun, warms and begins to evolve gasses, a process called outgassing.
b) It is planet sized bodies which are present outside solar system
c) It is bodies revolving around sun in between mars and jupiter.
d) None of the above

Q.3- Which of the following is not correct about Indian Ballistic Missile Defence Programme?

a) It is a three tired system consisting of air, land and sea based interceptor missiles
b) Shield should be able to intercept any incoming missile launched 5,000 kilometres away.
c) The system also includes an overlapping network of early warning and tracking radars, as well as command and control posts.
d) India became the fourth country to have successfully developed an anti-ballistic missile system, after United States, Russia, and Israel.

Q.4- Who were recently nominated as directors on the board of Reserve Bank of India for a period of four years?

1 Rajiv Kumar
2 Ashok Gulati
3 Manish Sabarwal
4 Narendra Singh

a) 1 is the correct answer
b) 1 & 2 is the correct answer
c) 1, 2 & 3 is the correct answer
d) 2, 3 & 4 is the correct answer

Q.5- Name the country whose citizens in February 2017 voted to relax the country’s strict citizenship rules.

a) Germany

b) Switzerland

c) France

d) Russia

Q.6- . Which of the following has become the first Indian airport to enter the list of top 15 airports in the World?

a) Indira Gandhi International Airport, New Delhi

b) Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai

c) Rajiv Gandhi International Aiport, Hyderabad

d) Goa International Airport

Q.7- Who has been elected as the 12th President of Germany?

a) Angela Merkel

b) Frank-Walter Steinmeier

c) Norbert Lammert

d) Joachim Gauck

Q.8-  Which Indian survey vessel has gone completely green by installing a solar power system on board?

a) INS Makar

b) INS Nirupak

c) INS Investigator

d) INS Sarvekshak

Q.9- What are some of the benefits of Atal Pension Yojana?

1 Any citizen in the age group of 18-40 years can join
2 Minimum guaranteed pension of Rs.1000-5000 to the subscriber after 60 years
3 Same pension to spouse after subscriber’s death
4 Different pension to spouse after subscriber’s death

a) 1 is the correct answer
b) 1 & 2 is the correct answer
c) 1, 2 & 3 is the correct answer
d) 1 & 4 is the correct answer

Q.10- The century-old annual Christian religious congregation Maramon Convention is being held on the riverbed of

a) Pampa River

b) Ganga River

c) Tapti River

d) Sutlej River

ANSWERS:

1. d
2. a
3. d
4. c
5. b
6. a
7. b
8. d
9. c
10. a

One thought on “Current Affairs Only Daily MCQ’s -13th February 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s