Current Affairs MCQ’s -19th January

⏳ Current Affairs Quiz: 19 January 2017


Q.1- Which of the following is correct regarding Regional connectivity scheme?

1. Airport Authority of India will be the implementing Agency for the Scheme.
2. The Central Government will support the RCS Scheme by levying an excise duty of only 2% on Aviation Turbine Fuel purchased.

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

Q.2- Which of the following is/are correct regarding msme?

1. Micro enterprise is an enterprise whose investment in plant and machinery is upto 10 lakes
2. Medium enterprise is an enterprise whose investment in plant and machinery is in between 5 crores and 10 crores

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

Q.3- Which of the following ports are matched correctly with their country?

1. Chabahar : Iran
2. Hambantota : Sri Lanka
3. Gwadar : Bangladesh

A. 1,3
B. 1,2
C. 2,3
D. All

Q.4- Indian Railways recently launched which programme to save energy worth Rs 41000 crore?

a) Saksham 41k
b) Save Enerygy 41k
c) Mission 41K
d) None of the above

Q.5- Which country topped the global ranking of the world’s most powerful passports?

a) Switzerland
b) Germany
c) Belgium
d) Netherland

Q.6- Name the former Indian cricket team captain who was recently inducted into Legends Club ‘Hall of Fame’?

a) Kapil Dev
b) Sunil Gavaskar
c) MS Dhoni
d) None of the above

Q.7- Union Cabinet approved India’s membership in the Governing Council of International Vaccine Institute (IVI). Against this backdrop, identify the country in which the IVI is located.

a) Japan
b) Germany
c) South Korea
d) Australia

Q.8- IMD announced the year 2016 as India’s warmest year ever recorded. In this regard, consider the following statements.

I. The documenting of meteorological records began in the year 1901. 

II. Before 2016, the warmest year on record was recorded in 2009.

Which is/are correct?

a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Q.9- Union Cabinet approved amendment in Modified Special Incentive Package Scheme (M-SIPS). Against this backdrop, consider the following statements related to M-SIPS.

I. It seeks to strengthen the nanotechnology industry in the country
II. The scheme was launched in 2012
Which of these statements is/are true?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

Q.10- Who of the following won the 43rd People’s Choice Award for Favourite Dramatic TV Actress?

a) Priyanka Chopra
b) Sarah Jessica Parker
c) Kerry Washington
d) Mallika Sherawat

ANSWERS: 1. d |2. b |3. b |4. c |5. b |6. a |7. c |8. c |9. b |10. a

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password