Current Affairs Only Daily MCQ’s -04-05th February 2017

dca



Current Affairs Only Daily MCQ’s -04-05th February 2017



Q.1- Who among the following has been appointed as Principal Economic Advisor in Department of Economic Affairs?

a) Sanjeev Sanyal
b) Sanjeev Basal
c) Sachin Sanyal
d) D. Subbarao

Q.2-  Which Country will launch World’s first and largest nuclear icebreaker fleet for a vast arctic army?

a) France

b) Russia

c) China

d) United States

Q.3- Which of the following articles provide for the reservation in Indian constitution?

  1. Art 15
  2. Art 16
  3. Art 25
  4. Art 22

a) 1,3 only
b) 1,2 and 4 only
c) 1,2 only
d) 1,3 and 4 only

Q.4- It is with this multinational corporation India signed a USD 201.50 million Ònance agreement.

a) International Monetary Fund

b) World Bank Group

c) New Development Bank

d) Asian Infrastructure and Investment Bank

Q.5- Which of the following are neighbours of Iran?

  1. Iraq
  2. Turkmenistan
  3. Syria
  4. Turkey

a) 1,2 and 3
b) 1,2 and 4
c) 1,3 and 4
d) 1 and 4

Q.6- The Indian Institutes of Infromaton Technology (Amendment) Bill, 2017 will be introduced in the Parliament to give the status of Institute of National Importance to

a) Indian Institute of Information Technology and Management, Gwalior

b) Indian Institute of Information Technology, Allahabad

c) Indian Institute of Information Technology, Design and Manufacturing, Kancheepuram

d) Indian Institute of Information Technology, Design and Manufacturing, Kurnool

Q.7- The India Innovation Index was launched by

a) NITI Aayog

b) Ministry of Commerce and Industry

c) Ministry of Finance

d) Department of Science and Technology

Q.8- Noted corporate executive Travis Kalanick quits US Presidnet Doanl Trump’s Economic Advisory Council. Travis is the CEO of

a) Uber

b) Microsoft

c) Visa

d) Facebook

Q.9-  The USA imposed new sanctions on this country following its recent ballistic missile test.

a) Iraq

b) North Korea

c) Iran

d) Pakistan

Q.10- The United Nations recently removed the name of former warlod Gulbuddin Hekmatyar from its ISIS and al-Qaida sanctions list. Hekmatyar belongs to

a) Afghanistan

b) Syria

c) Lebanon

d) Jordan

ANSWERS:1. a | 2. b | 3. c | 4. b | 5. b | 6. d | 7. a | 8. a | 9. c | 10. a

Print Friendly

Comments

comments

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Current Affairs ONLY
      Register New Account
      Reset Password