Current Affairs Only Daily MCQ’s -06th February 2017

dca


Q.1- India has recently signed MoU with which country for technical cooperation in rail sector especially on safety related subjects?

a) France

b)  Italy

c)  Japan

d) Germany

Q.2- consider the following statement about VVPAT is/are incorrect

  1. All elections except local bodies election uses VVPAT
  2. VVPAT machine specially designed by the BHEL

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.3- From which state “Measles-Rubella (MR) vaccination campaign” has been launched?

a) Puducherry

b) Goa

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Q.4- The total number of members states in United Nations are?

a) 192
b) 193
c) 194
d) 197

Q.5- Which state government has launched “Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY)” to develop villages of the state?

a) Tripura

b) Odisha

c) Assam

d) Kerala

Q.6-  Which of the following statements are correct regarding World Trade organisation?

  1. The World Trade Organization (WTO) is the only global international organization dealing with the rules of trade between nations.
  2. Kazakhstan is the latest member to join WTO

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.7- Which country successfully tested Dongfeng-5C ballistic missile?

a) China

b) Japan

c) India

d) Iran

Q.8- What is the theme of the 2017 International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation?

a) Achieving the new Global Goals through the elimination of Female Genital Mutilation by 2030

b) Mobilization of Health Personnel to Accelerate Zero Tolerance to Female Genital Mutilation

c) Building a solid and interactive bridge between Africa and the world to accelerate ending FGM by 2030

d) None of the above

Q.9- . A group of scientists in collaboration with the UN Food and Agricultural Organization conducted two new studies that have shown the emergence of two new groups of rust across various regions of the world in 2016. In this regard, consider the following statements.

I. These two wheat rusts are named as yellow rust and stem rust.

II. Wheat rusts spread rapidly over long distances by wind

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.10- Identify the spacecraft that recently completed its fourth flyby of Jupiter.

a) Ulysses

b) New Horizons

c) Juno

d) Galileo

 

ANSWERS:

1. b
2. c
3. c
4. b
5. c
6. c
7. a
8. c
9. c
10. c

Print Friendly
Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password