Current Affairs Only Daily MCQ’s -07th February 2017

dca


Q.1- Which of the following statements is/are correct about Money bill?

  1. The Rajya Sabha may amend money bills
  2. The Speaker of the Lok Sabha certifies if a any bill is a Money Bill or not.

a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None

Q.2- Consider the following form of taxes:

  1. Income tax
  2. Wealth tax
  3. Fringe benefit tax

which of the following are part of direct tax?

a) 1 only
b) 1,2
c) 2,3
d) All

Q.3- A group of scientists at the Jawaharlal Nehru Tropical Botanic Garden and Research Institute conrmed the multiple therapeutic properties of a shrub named Neurocalyx calycinus. In this regard, consider the following statements.

I. Neurocalyx calycinus is endemic to the southern parts of Western Ghats and Sri Lanka. It is found in evergreen forests.

II. The shrub is used by the Cholanaikkans tribe, one of the particularly vulnerable groups in Tamil Nadu. Which is/are correct?

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.4- Which of the following statements are correct regarding Pradhan Mantri fasal Bima yojana?

  1. Uniform premium of 2% has to be paid by the farmers for all types of crop.
  2. There is no upper limit on Government subsidy.

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.5- Which of the following is/are correct regarding foreign investment promotion board?

  1. It does the promotional activities for foreign investment
  2. FIPB was initially created after 2008

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) none

Q.6- Which of the following satellite was not launched in PSLV C-34?

a) M3MSat
b) LAPAN A-3
c) SkySat Gen2-1
d) All were launched

Q.7- Which of the following matters does not come within the jurisdiction of National Green tribunal (NGT)?

a) biodiversity
b) Carbon emmission
c) forests
d) water pollution

Q.8- . Which technology giant is planning to launch its mobile payment wallet in India?

a) Motorola

b) HTC

c) Samsung

d) Apple

Q.9- Which Indian state is going to get its first smart police station?

a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Kerala

Q.10- The Union Government launched the measles-rubella vaccination campaign. In this regard, consider the following statements.

I.The campaign against the two diseases will start from ve states/UTs Karnataka, Tamil Nadu, Puducherry, Goa and Lakshadweep.

II. The campaign targets around 41 crore children across India, the largest ever in any such campaign.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

ANSWERS:

1. b
2. d
3. a
4. b
5. d
6. d
7. c
8. c
9. b
10. c

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password