Current Affairs Only Daily MCQ’s -08th February 2017

dca


Q.1- Which of the following is/are correct regarding BHIM app?

  1. It is mandatory for Public sector banks to do digital transactions through this app
  2. BHIM app does digital transactions using unified payments interface

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.2- Contempt power of Supreme Court are for which of the following?

  1. Contempt of Supreme Court
  2. Contempt of High Court
  3. Contempt of itself by Supreme Court Judge

a) 1, 2 only
b) 2, 3 only
c) 1, 3 only
d) All

Q.3- Which of the following is not principle organ of United Nations?

a) International Court of Justice
b) Economic and Social Council
c) Secretariat
d) International Monetary Fund

Q.4-  The International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is observed on which date?

a) February 5

b) February 6

c) February 7

d) February 8

Q.5- Which Indian diplomat has been appointed as the member of the United Nations (UN)’ Joint Inspection Unit (JIU)?

a) Gopalaswami Parthasarathy

b) Ajai Malhotra

c) Subrahmanyam Jaishankar

d) Achamkulangare Gopinathan

Q.6- Name the agency proposed by government in the Economic Survey 2016-17 which will be set up to buy bad loans from state-run banks?

a) TARA
b) CARA
c) PARA
d) QARA

Q.7- Which are the top 3 states that get most of the internal migration as per the Economic Survey 2017?

  1. Delhi
  2.  Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka

a) 1 & 4 is the correct answer
b) 1, 2 & 3 is the correct answer
c) 1, 3 & 4 is the correct answer
d) 2, 3 & 4 is the correct answer

Q.8- India’s first ever Centre of Excellence for differently-abled sportsmen will be established in which city?

a) Ranchi
b) Patna
c) Jaipur
d) Gandhinagar

Q.9- The 23rd edition of International Conference and Exhibition on Terrestrial & Satellite Broadcasting was held in which city

a) Bangalore
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai

Q.10- Scientists from Japan have developed terahertz (THz) transmitter technology,which can transmit digital data over 10 times faster than __________ mobile networks

a) 3G

b) 6G

c) 5G

d) 4G

ANSWERS: 1. b | 2. d | 3. d | 4. b | 5. d | 6. c | 7. b | 8. d | 9. c | 10. c

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

2 Comments
  1. Reply
    shabarinathan
    February 8, 2017 at 11:17 am

    6 question answer is option C not B

    • Reply
      currentaffairsonlyNewbie
      0.00
      February 8, 2017 at 11:42 am

      Thanks for Correction.

      The Economic Survey 2016-17 concluded that centralised Public Sector Asset Rehabilitation Agency (PARA) is important that could take charge of the largest, most difficult cases, and make politically tough decisions to reduce debt.
      Source: PIB (http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=157805)

Leave a reply

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password