Current Affairs Only Daily MCQ’s -09th February 2017

dca


Q.1 Which of the following has become the first State in the country to establish a cashless system for distribution of food grains?

a) Andhra Pradesh

b) Punjab

c) Haryana

d) Gujarat

Q.2- Which organization is considered the forerunner of CBI?

a) Special Police Establishment

b) Interpole

c) Intelligence Bureau

d)  Research and Analysis Wing

Q.3- Which of the following is correct regarding proposed monetary policy committee?

  1. It has all the members from RBI
  2. Nominated members are nominated by external selection committee.
  3. The RBI governor never gives his vote

a) 1,3
b) 1,2
c) 2,3
d) 2 only

Q.4- . The Union Government constituted a committee of secretaries to oversee the implementation of the Namami Gange Programme. Against this backdrop, consider the following statements.

I. The nation-wide programme was launched in July 2016 from Haridwar.

II. It has a budget outlay of Rs 20,000 crore for a ve year period between 2015 and 2020.

Which of these statements is/are true?

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.5- Which of the following rivers are part of India’s first ever inter-state water linking project?

  1. Ken
  2. Mahanadi
  3. Krishna
  4. Betwa

a) 1,2 and 3
b) 1,3 and 4
c) 1, 4 only
d) All

Q.6- Which bank partnered with Fin-tech startup IndiaLends to enable the rst time borrowers with no credit history to take loans?

a) IDFC Bank

b) HDFC Bank

c) ICICI Bank

d) RBL Bank

Q.7- Scientists identied the evolutionary pathway that led some plants to turn carnivorous. In this regard, consider the following statements.

I. The path to carnivory was remarkably similar for the three species examined. These species are Cephalotus follicularis, Nepenthes alata and Sarracenia purpurea.

II. The analysis found strong evidence that during their evolution into carnivores, each of the plants picked many of the same ancient proteins to create enzymes for digesting prey.

Which is/are correct?

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.8- . India Under-19 team recently clinched One-Day International series against England. Who is the captain of the Indian team?

a) Ishan Porel

b) Abhishek Sharma

c) Himanshu Rana

d) Harvik Desai

Q.9- Name the 1984-batch IPS o&cer of Union Territories cadre who recently got a xed two-year tenure to head the Enforcement Directorate following a SC directive?

a) Karnal Singh

b) G.S Khati

c) Sudhir Nath

d) None of the above

Q.10-  House of Commons, the lower house of British Parliament, passed a crucial bill in February 2017. Which raging issue did the bill address?

a) LGBT rights

b) Brexit

c) Refugee Crises

d) Climate Change

ANSWERS: 1. d | 2. a | 3. d | 4. c | 5. c | 6. a | 7. c | 8. b | 9. a | 10. b

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

1 Comment
  1. Reply
    sneha Chatterjee
    February 9, 2017 at 11:55 am

    Answers?

Leave a reply

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password