Current Affairs Only Daily MCQ’s -11th February 2017

dca


Q.1-  It has been recently reported to the Supreme Court that the money under Nirbhaya Fund is still being lying unused. Consider the following statements about this fund:
I. The Nirbhaya fund supports initiatives by the government and NGOs related to female safety issues
II. The Ministry of Home Affairs is the nodal ministry for this fund

Which of the above statement is/are true?

a) I only

b) II only

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.2- Which among the following is/are eligible under Lucky Grahak Yojana and Digi-Dhan Vyapar Yojana?

  1. Transactions through VISA card
  2. Transactions through USSD
  3. Transactions through UPI
  4. Transactions through AEPS

a) 1,3 only
b) 2,4 only
c) 2,3 and 4 only
d) 3 only

Q.3- Consider the following statements and mark the correct answer regarding IIP.

a) Base year for IIP is 2010-11;
b) IIP is released by CSO;
c) Core sector makes 38 percent of the IIP;

a) a, b
b) b, c
c) c only
d) c, a

Q.4- Consider the following statements about the constitutional post of Advocate General:
I. An Advocate General is a legal advisor to the central government
II. Only a person who is qualified to be appointed as a judge of the Supreme Court can be appointed as the Advocate General
Which of the above statements are true?

a) I only

b) II only

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Q.5-  Who among the following is/are members of cabinet committee on security?

  1. Prime Minister
  2. Home Minister
  3. External Affairs minister

a) 1,2 only
b) 2,3 only
c) 1,3 only
d) All

Q.6- Given below are pairs of famous ports and their home countries. Which of the following pairs is/are not matched correctly?

(i) Hambantota: Iran
(ii) Gwadar: Afghanistan
(iii) Chabahar: Pakistan
(iv) Sittwe: Malaysia
Choose the correct answer:

a) (i) only

b) (ii) and (iii) only

c) (iv) only

d) None of the above

Q.7- Name the theme of BRICS Summit released by China, recently?

a) Stronger partnership for a Bright Future

b) Great partnership for a Bright Future

c) Mega partnership for a Light Future

d) None

Q.8- Name the state, in which first National Women’s Parliament began, recently?

a) Gujarat

b) Assam

c) Kerala

d) Andhra Pradesh

Q.9- Name the mission, which has been launched to promote football among school children, recently?

a) Mission XI Million

b) Mission Bhagiratha

c) Mission Kakatiya

d) None

Q.10- Name the person, who has been appointed as new Sebi Chief, recently?

a) Ajay Tyagi

b) K.M. Chandrasekhar

c) Ajit Seth

d) Pradeep Kumar Sinha

 

ANSWERS:

1. a
2. c
3. b
4. d
5. d
6. d
7. a
8. d
9. a
10.a

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password