Current Affairs Only Daily MCQ’s -14th February 2017

dca


Q.1- Which of the following is part of Indradhanush plan to revamp banks?

  1. It is applicable to both public and private sector to make them compatible to Basel III norms
  2. An Independent authority Bank Board Bureau would be made under this plan

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.2- Bajaj commmittee os related to which of the following?

a) Tungabhadra water sharing
b) Krishna water sharing
c) Godavari water sharing
d) Relocation if resources between Telangana and Andhra pradesh

Q.3- ‘Beijing Declaration and Platform for Action’, often seen in the news, is

a) a strategy to tackle the regional terrorism, an outcome of a meeting of the Shanghai Cooperation Organization
b) a plan of action for sustainable economic growth in the Asia-Pacific Region, an outcome of the deliberations of the Asia-Pacific Economic Forum
c) an agenda for women’s empowerment, an outcome of a World Conference convened by the United Nations
d) a strategy to combat wildlife trafficking, a declaration of the East Asia Summit

Q.4 – India recently signed Hague code of conduct. What is this code related to?

a) It prohibites the illegal trade of animal parts
b) It works to improve the banking regulations
c) It works to contain the spread of ballistic missiles
d) None of the above

Q.5 – Which of the following state governments has recently launched e-Prison project?

a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Jammu and Kashmir
d) Tamil Nadu

Q.6- Which of the following is correct regarding chemical weapons convention?

  1. It is administered by United Nations Security council
  2. Russia recently decided to remove its chemical weapon stockpiles

a) 1 only
b) 2 only
c) Both
d) None

Q.7- Who became Pakistan’s first woman foreign secretary

 a) Tehmina Janjua
 b) Niza Begam
 c) Salma Hayek
 d) Nasrin Banu

Q.8- The new bird species Rufous-tailed Rock Thrush found in which country

 a) Myanmar
 b) Sri Lanka
 c) Bangladesh
 d) Nepal

Q.9- Which of the following township has become country’s first ever cashless township

 a) SPIC
 b) Aarti Industries
 c) Tata chemicals limited
 d) Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals

Q.10- Reliance Defence signed a Master Ship Repair Agreement (MSRA) with which country to provide repair and alteration services for ships of the Seventh Fleet.

a) Russia

b) China

c) Japan

d) United States

Answers:

1. b
2. b
3. c
4. c
5. c
6. b
7. a
8. d
9. d
10. d

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password