Current Affairs Only Daily MCQ’s -18th February 2017

dca


Q.1- An increase in the Bank Rate generally indicates that the

a) market rate of interest is likely to fall
b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
c) Central Bank is following an easy money policy
d) Central Bank is following a tight money policy

 

 Q.2-Which Odisha based company has signed Memorandum of Understanding (MoU) with The Energy and Resources Institute (TERI)

a) OMC
b) Similipahar Forest Development Corporation Ltd
c) NALCO
d) MPEDA

Q.3- Which of the following is/are correct regarding Kamov KA-226T helicopters?

1. It is a heavy multi-role helicopter
2. Variants of the Ka-226 have the NATO reporting name of Hoodlum.

a) 1 only
b)  2 only
c) Both
d)  None

Q.4- The scientists attached to the Goa-based National Institute of Oceanography announced that India’s only active volcano erupted for about four hours in January 2017.

What is the volcano called and where is it located?
a) Deccan Traps in Maharashtra
b) Narcondam in the Andaman and Nicobar Islands
c) Barren Islands volcano in the Andaman and Nicobar Islands
d) Barren Islands volcano in the Lakshwadeep

Q.5. Which public sector bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Human Resource Development (HRD)Ministry to operationalize the Higher Education Financing Agency (HEFA)

a) Bank of India
b) UCO Bank
c) Bank of Baroda
d) Canara Bank

Q.6- Fundamental duties were included in the constitution by which of the following amendments?

a) 40th
b) 42nd
c) 44th
d) 43rd

Q.7- What is India’s rank in the 2017 Economic Freedom Index (EFI)?

a) 120th
b) 98th
c) 99th
d) 143rd

Q.8- Which of the following PSU has unveiled a new communication radio for the Indian armed forces at the Aero India 2017

a) Antrix Corporation
b) Bharat Earth Movers
c) Air India Limited
d) Bharat Electronics Ltd

Q.9- Which of the following organisations was recently given the maximum ratings by the World Health Organisation for vaccine regulations?

a) Pan American Health Organization
b) National Institutes of Health
c) Public Health Agency of Canada
d) National Regulatory Authority of India

Q.10- According to the US National Snow and Ice Data Centre (NSIDC),which continent Sea ice has shrunk to its lowest recorded level in the last four decades

a) Oceania

b) Arctic

 c) Europe

d) Antarctica

ANSWERS:

1. d
2. c
3. b
4. c
5. d
6. b
7. d
8. d
9. d
10. d

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Current Affairs ONLY
Register New Account
Reset Password